Hva er Proof-of-Stake?

Fordi ulike meninger hevder at proof-of-work ikke er en perfekt metode for å oppnå konsensus i et blokkjedenettverk, finnes det alternative konsensusmekanismer som er kjent som "alternative konsensusmekanismer." En av de mest betydningsfulle mekanismene er "proof-of-stake"-konsensus, som har som mål å ytterligere desentralisere driften av et kryptovalutanettverk.

Hva er Proof-of-Stake-konsensus?

Proof-of-Stake (PoS) konsensus er en alternativ metode for å oppnå enighet om hvilke transaksjoner som er gyldige og skal legges til blokkjeden i et kryptovalutanettverk. I motsetning til proof-of-work, der deltakerne som har mest datamaskinkraft får bygge blokker, gir PoS-konsensus rollen til de som eier en bestemt mengde mynter i nettverket.

Et eksempel på dette er Ethereum overgangen fra PoW til PoS som har erstattet minere og lar alle som har 32 Ether eller mer, validere blokker. Dette bidrar til å øke desentraliseringen av nettverket og gir flere mennesker muligheten til å delta i konsensusprosessen.

Hvordan fungerer Proof-of-Stake-konsensus?

Proof-of-Stake (PoS)-prosessen lar alle som eier en bestemt mengde mynter, validere blokker. Valg av validatorer skjer vanligvis tilfeldig av koden til nettverket, én etter én, på blokk-for-blokk-basis. Som en miner, må en PoS-validator bevise at transaksjoner kan grupperes sammen i en blokk. Imidlertid trenger de ikke å løse komplekse matematikkoppgaver som en miner må gjøre. I stedet foreslår de en blokk etter å ha bekreftet at transaksjonene i den er gyldige. Deretter signerer validatoren blokken ved å bruke lommebokens offentlige nøkkel, slik at den kan legges til blokkjeden. Som en belønning for sitt arbeid, mottar validatoren alle transaksjonsgebyrer knyttet til den aktuelle blokken.

Hvordan sikres ærlighet blant validatorer (stakers)?

Som nevnt tidligere, hvis en validator (staker) utfører handlinger som truer nettverkets integritet eller sikkerhet, mister de sin status. Uten muligheten til å validere, mister de også muligheten til å tjene en kontinuerlig strøm av transaksjonsgebyrer, som er deres primære inntektskilde. Derfor handler validatorer ærlig av frykt for å miste muligheten til å delta i nettverkets fortjeneste.

Hva er fordelene med Proof-of-Stake?

Proof-of-Stake (PoS)-nettverk gir nesten alle muligheten til å tjene transaksjonsgebyrer mens de opprettholder et blokkjedenettverk. I tillegg trenger ikke disse validatorer vanligvis å kjøpe spesialisert maskinvare for å utføre oppgavene sine, noe som eliminerer de høye strømkostnadene som er assosiert med mining på proof-of-work-nettverk.

Videre kan et Proof-of-Stake-nettverk i teorien være mer desentralisert enn et proof-of-work-nettverk, forutsatt at alle har like muligheter til å kjøpe og satse myntene ved lansering. Selv etter at nettverket er lansert, kan hvem som helst delegere sine mynter til de som allerede satser/ staker, og dermed tjene en del av deres belønninger (transaksjonsgebyrer). Dette gir en åpen mulighet for deltakelse og belønning for alle brukere.

Hva er svakhetene ved Proof-of-Stake?

De tidlige Proof-of-Stake (PoS)-nettverkene hadde en tendens til å favorisere de mest formuende brukerne, da retten til å validere blokker og tjene transaksjonsgebyrer var direkte avhengig av mengden mynter de eide. I dag har de fleste proof-of-stake-nettverk forsøkt å redusere denne risikoen ved å implementere strategier som "epoker", der hver kvalifisert bruker kun kan velges som validator en gang innenfor et visst antall blokker. Likevel vil de rikeste brukerne fortsatt ha større sannsynlighet for å validere blokker.

I tillegg har Proof-of-Stake-nettverk blitt kritisert for å være mindre sikre enn proof-of-work-nettverk, da noen teoretisk sett kunne "eie" nettverket ved å kontrollere 51 % eller mer av myntene. For å hindre dette, implementerer de fleste PoS-nettverk mekanismer som forhindrer de som handler mot nettverkets "beste interesser" fra å delta som validatorer. Enhver forsøk på å kjøpe opp og kontrollere mer enn 50 % av nettverkets mynter ville føre til at innsatsen deres ble opphevet før de kunne oppnå suksess.

Hvordan kan jeg bli validator?

Generelt sett må du for å bli en validator legge igjen det nødvendige antallet mynter (for eksempel 32 Ether eller mer) i en lommebok som er tilknyttet den aktuelle kryptovalutaens blokkjede. Tidligere måtte denne lommeboken være "varm", noe som betydde at pengene dine var mer sårbare for hackerangrep enn hvis du oppbevarte dem i en "kald- lommebok" som en Trezor eller Ledger.

I dag kan du imidlertid utføre staking i disse sikre kalde- lommebøkene, som gir deg full kontroll over midlene dine til enhver tid, da de fungerer som sikre USB-enheter der bare du har tilgang til passordene.

Til slutt er det viktig å merke seg at det finnes ulike typer "proof-of-stake"-nettverk, og det vi har diskutert her er bare en grunnleggende innføring i proof-of-stake-konsensus. Hvis du ønsker å fordype deg mer i dette emnet, bør du følge med på flere artikler i vår kunnskapsbase som gir ytterligere detaljer.

Artikkelen utgjør ikke økonomisk rådgivning.

Begynn med krypto i dag

Registrer deg på NBX, en pålitelig norsk kryptovalutabørs, og start kryptoreisen din med sikkerhet i tankene.
Krypto101
Utforsk de mest populære termene innen kryptovaluta og finn svar på spørsmålene dine.

Hva er Ethereum?

Les

Hva er en privat nøkkel?

Les

Hva er en tidshorisont?

Les

Hva er Proof-of-Stake?

Les

Hva er DeFi?

Les

Hva er en kryptovaluta-lommebok?

Les

Er Bitcoin lovlig?

Les

Hva er Bitcoin?

Les
Blogg

Innsikt, trender, analyse

Avdekke kryptovalutaindustriens revolusjon.
#bitcoin
Bitcoin i motvind og halvering rett rundt hjørnet
Frykten for en ny krig og renter som forblir uendret i USA har dratt Bitcoin nedover de siste dagene.
2 minutter
2024-04-17
#bitcoin
Bitcoin stiger tilbake etter gårsdagens fall
KPI-tallene fra USA kom i går inn dårligere enn forventet. Bitcoin falt umiddelbart, men har nå klatret oppover igjen.
2 minutter
2024-04-11
#krypto101
Håpet forsvinner for spot Ethereum ETF-er
Det ser ikke lyst ut med tanke på godkjennelse av flere spot Ether ETF-er i mai. Les hvorfor her.
2 minutter
2024-04-11

NBX leverages TradingView technology for its market quotes, presenting them through sophisticated charts. This integration offers a wide range of analytical tools to monitor crypto prices and access the latest market data.