Hva er Bitcoin?

Ettersom Bitcoin er den mest verdifulle og mest brukte kryptovalutaen, er det avgjørende å begynne din kryptovalutareise ved å oppnå en grundig forståelse av dens funksjonalitet og verdiskapende egenskaper.

Bitcoin, lansert av Satoshi Nakamoto i 2009, markerte begynnelsen på en kryptovaluta-revolusjon som har endret verden. Som den mest verdifulle og utbredte kryptovalutaen, er det avgjørende å starte din kryptovalutareise ved å forstå hvordan Bitcoin fungerer og hvorfor den har enestående verdi.

Hva er Bitcoin?

Bitcoin er en banebrytende desentralisert valuta som opererer på en peer-to-peer-basis ved hjelp av avansert blokkjedeteknologi. Ved å benytte Bitcoin-lommebøker har enkeltpersoner friheten til å sende og motta Bitcoin hvor som helst i verden, når som helst, uten behov for en mellommann eller tredjepartsinstitusjon.

Hva er en Bitcoin-lommebok?

En Bitcoin-lommebok er en programvare som gir en sikker lagringsplass for Bitcoins. Disse lommebøkene kan deles inn i to kategorier: depot- og ikke-depot-lommebøker. Hvis du bruker sistnevnte type, kan du tenke på din Bitcoin-lommebok som din personlige Bitcoin-bankkonto, der du har full kontroll og eierskap over midlene dine, uten behov for tredjeparter eller institusjoner for å oppbevare pengene dine.

Bitcoin-lommebøker er bygget rundt to essensielle nøkler kjent som offentlige og private nøkler, som gir ekte eierskap og kontroll over midlene dine. Den private nøkkelen fungerer som en unik identifikasjon som beviser at midlene i lommeboken tilhører deg. Det er derfor avgjørende å aldri avsløre den private nøkkelen til noen, uansett årsak. Hvis du ved et uhell mister eller mister tilgangen til den private nøkkelen, kan det bety at du mister dine Bitcoins permanent.

Den offentlige nøkkelen gjør det mulig for deg å sende og motta Bitcoins. Denne nøkkelen, som er mye lengre enn et vanlig bankkontonummer, representerer lommebokens "offentlige adresse". Den brukes som et unikt identifikasjonsnummer for Bitcoin-overføringer. For å sende Bitcoins til noen andre, trenger du deres offentlige adresse, og omvendt.

For å gjøre bruken av offentlige adresser mer brukervennlig, har det utviklet seg til enklere former, som QR-koder. Disse kodesymbolene kan enkelt skannes med en smarttelefons kamera for å forenkle prosessen med å sende og motta Bitcoins.

Hva er bitcoins, og hvordan lages de?

Nå som du har fått innsikt i hvordan Bitcoins kan lagres, sendes og mottas, vil du kanskje vite mer om hva de faktisk er og hvordan de blir til.

På sitt mest grunnleggende kan du tenke på Bitcoin som en digital oppføring i en database, tilsvarende hvordan kontanter eksisterer som saldo på en bankkonto. Bitcoin har verdi fordi den er ikke bare basert på tro og adopsjon, men også på en solid grunnlag. Hver eneste Bitcoin som finnes, har blitt skapt gjennom en spesialisert prosess kjent som mining, eller gruvedrift.

I hovedtrekk er Bitcoin-mining en prosess der det verifiseres at Bitcoin-transaksjoner er legitime og legges til i Bitcoins blokkjede, som er en delt database. Hver tiende minutt kjemper miners om å legge til en ny blokk med transaksjoner, og den første mineren som lykkes, blir belønnet med blokkbelønningen. For øyeblikket er denne belønningen 6,25 Bitcoins. Siden Bitcoin ble lansert, har dette vært den eneste måten å generere nye Bitcoins på.

Dette kappløpet om å sikre blokkbelønningen kan sammenlignes med et digitalt gullrush, ettersom det bare vil eksistere totalt 21 millioner Bitcoins. Derfor har hver miner en sterk insentiv til å samle så mye Bitcoin som mulig. For investorer er knappheten til Bitcoin en av faktorene som driver den eksisterende etterspørselen.

Hvem kontrollerer Bitcoin?

Som tidligere nevnt, er Bitcoin en desentralisert valuta som ikke kontrolleres av et enkelt selskap, men av brukerne selv. I hovedsak kan Bitcoin-brukerne deles inn i to grupper: Bitcoin-minere og Bitcoin-investorer. Dersom alle minere sluttet å mine, ville det ikke bli laget flere nye Bitcoins. På samme måte, hvis alle investorer solgte sin Bitcoin, ville verdien av valutaen synke dramatisk. Det er derfor både minere og investorene som holder Bitcoin-økosystemet i gang, og deres samarbeid gjenspeiles i veksten av Bitcoin (se "History of Bitcoin" på Wikipedia for historiske priser).

Hvordan kan jeg få min første Bitcoin?

Du trenger verken å være er miner eller ha spesialisert teknisk kunnskap for å kjøpe din første Bitcoin. Enkelt og greit, den beste måten å skaffe den på er å kjøpe den fra en kryptovalutabørs. Hos oss i NBX er det en smidig prosess å registrere en konto og sette inn norske kroner. Når kontoen din er bekreftet (se "Hva er KYC?" i vår kunnskapsbase), er du klar til å kjøpe Bitcoin.

Når du har skaffet deg Bitcoin, er det helt opp til deg hvordan du ønsker å bruke den. Du kan velge å beholde den som en investering, bytte den mot andre valutaer eller til og med bruke den som betalingsmiddel for varer og tjenester. Husk at Bitcoin er ikke bare en investering, men også en valuta med mange anvendelsesmuligheter. Valget er ditt!

Artikkelen utgjør ikke økonomisk rådgivning.

Begynn med krypto i dag

Registrer deg på NBX, en pålitelig norsk kryptovalutabørs, og start kryptoreisen din med sikkerhet i tankene.
Krypto101
Utforsk de mest populære termene innen kryptovaluta og finn svar på spørsmålene dine.

Hva er Ethereum?

Les

Hva er en privat nøkkel?

Les

Hva er en tidshorisont?

Les

Hva er Proof-of-Stake?

Les

Hva er DeFi?

Les

Hva er en kryptovaluta-lommebok?

Les

Er Bitcoin lovlig?

Les

Hva er Bitcoin?

Les
Blogg

Innsikt, trender, analyse

Avdekke kryptovalutaindustriens revolusjon.
#bitcoin
Bitcoin tar igjen det tapte til tross for Mt. Gox-spøkelset
Bitcoin har fått vind i seilene den siste tiden. Les mer her.
2 minutter
2024-07-18
#bitcoin
Delstaten Sachsen og konkursboet til Mt. Gox forblir avgjørende for Bitcoin
Bitcoin er under et stadig press, samtidig som at inflasjonstall fra USA kom inn bedre enn ventet. Les mer her.
2 minutter
2024-07-12
#krypto101
Norwegian Block Exchange Catalyst F12 stemmegivning
Artikkelen oppsummerer NBX-eide pool pledge stemmegivning på Catalyst F12 som en del av Cardano-økosystemet.
2 minutter
2024-07-09