Hva er en kryptovaluta-lommebok?

For å kjøpe og selge kryptovalutaer trenger du det som kalles en kryptovaluta-lommebok. Det er i utgangspunktet samme som en bankkonto for dine kryptovalutaer, men med en viktig forskjell. I stedet for å overlate pengene dine til en annen organisasjon, har du selv eierskap eller "varetekt" over dem til enhver tid.

Hvordan fungerer en kryptovaluta-lommebok?

En kryptovaluta-lommebok består av en offentlig og en privat nøkkel. Disse er lange strenger av bokstaver og tall som gir deg muligheten til å lagre, kjøpe og selge kryptovalutaer i din egen dedikerte database. Den offentlige nøkkelen er den hemmelige koden som identifiserer deg som eier av lommeboken og midlene den inneholder, mens den private nøkkelen er den hemmelige koden som lar deg bruke midlene i lommeboken. Det er viktig å aldri avsløre noen av nøklene dine til andre, da dette kan resultere i permanent tap av tilgang til lommeboken.

Tenk på kryptovaluta-lommeboken din som din personlige bankkonto. I dette tilfellet er du både banken og kontoinnehaveren, da du alltid har eierskap over pengene dine. Derfor fungerer den private nøkkelen som passordet til kontoen din, mens den offentlige nøkkelen kan sammenlignes med passnummeret eller personnummeret ditt, da den identifiserer deg i forbindelse med lommeboken.

Når du ønsker å kjøpe, selge eller flytte midlene i kryptovaluta-lommeboken din, trenger du bare å bruke din offentlige adresse, også kjent som en "mottaksadresse". Denne adressen er også en tilfeldig streng av bokstaver og tall som lar deg handle med kryptovalutaene dine uten å avsløre dine private nøkler til noen.


Hvilke typer lommebøker finnes det?

Generelt kan kryptovaluta-lommebøker kategoriseres som enten "varme" eller "kalde".

Varme lommebøker refererer til programvarekontoer som er alltid koblet til internett. Kalde lommebøker derimot, er vanligvis fysiske enheter, som en sikker USB-pinne, som lagrer pengene dine offline. For å få tilgang til eller handle med midlene, må du være på nett, men aktivitetene dine er beskyttet av en sikrere internettforbindelse og en fysisk PIN-kode som må angis. Derfor kalles kalde lommebøker også for "kald-lagring"-lommebøker, og de anses som den sikreste metoden for å lagre kryptovaluta.

Lommebøker kontra børs-kontoer

Når du lærer om kryptovaluta-lommebøker, er det viktig å være tydelig på at en konto hos en kryptovalutabørs som NBX ikke er en lommebok i seg selv. Hvis du planlegger å lagre kryptoen du har kjøpt på lang sikt, anbefaler vi at du kjøper og bruker en kald lommebok.

Artikkelen utgjør ikke økonomisk rådgivning.

Begynn med krypto i dag

Registrer deg på NBX, en pålitelig norsk kryptovalutabørs, og start kryptoreisen din med sikkerhet i tankene.
Krypto101
Utforsk de mest populære termene innen kryptovaluta og finn svar på spørsmålene dine.

Hva er Ethereum?

Les

Hva er en privat nøkkel?

Les

Hva er en tidshorisont?

Les

Hva er Proof-of-Stake?

Les

Hva er DeFi?

Les

Hva er en kryptovaluta-lommebok?

Les

Er Bitcoin lovlig?

Les

Hva er Bitcoin?

Les
Blogg

Innsikt, trender, analyse

Avdekke kryptovalutaindustriens revolusjon.
#bitcoin
Bitcoin tar igjen det tapte til tross for Mt. Gox-spøkelset
Bitcoin har fått vind i seilene den siste tiden. Les mer her.
2 minutter
2024-07-18
#bitcoin
Delstaten Sachsen og konkursboet til Mt. Gox forblir avgjørende for Bitcoin
Bitcoin er under et stadig press, samtidig som at inflasjonstall fra USA kom inn bedre enn ventet. Les mer her.
2 minutter
2024-07-12
#krypto101
Norwegian Block Exchange Catalyst F12 stemmegivning
Artikkelen oppsummerer NBX-eide pool pledge stemmegivning på Catalyst F12 som en del av Cardano-økosystemet.
2 minutter
2024-07-09