#krypto101

Hva er kryptovaluta?

Ian Leviness
2022-12-04
5 min

Kryptovaluta er en type digital aktiva - en digital valuta basert på blokkjede-teknologi med hovedformål å tjene som "penger". En digital aktiva beskriver generelt en hvilken som helst aktiva i digital form. I kryptovaluta-samfunnet refererer dette hovedsakelig til tokeniserte eiendeler som er lagret på et desentralisert nettverk.

Alle kryptovalutaer og digitale aktiva har følgende egenskaper:

Digital: Kryptovaluta eksisterer bare i digital form på et delt nettverk. Det finnes ingen fysisk form for kryptovaluta.

Desentralisert: Kryptovaluta lagres ikke på en sentral datamaskin. I stedet lagres de i et nettverk som deles mellom et stort antall brukere.

Peer-to-peer: For å overføre kryptovaluta til en annen person trenger du ikke en sentral myndighet eller en pålitelig tredjepart (for eksempel en bank) for å bekrefte og sikre transaksjonene dine. Overføringen skjer direkte fra en persons lommebok til en annens.

Pseudonym: Når du overfører kryptovaluta, er en adresse fra motpartens lommebok det eneste du trenger (en lang streng med tall og bokstaver). Det er ikke nødvendig å gi ut personlig informasjon.

Kontroll: Det er ingen tredjepart som kontrollerer systemet bak en kryptovaluta-veksling. Dette gjør at brukerne kan ha full kontroll over sine midler og sin personlige informasjon. Dette fjerner også behovet for å etablere tillit hos en tredjepart.

Kryptografi: For å sikre at ingen andre i nettverket kan få tilgang til, og se din personlige informasjon, brukes kryptografi. Kryptografi sørger for at informasjonen din er "skjult" med spesielle koder som er svært sikre og bare kan dekodes av deg. Når informasjon er "skjult" med kryptografi, regnes den som "kryptert".

Uten grenser: Det spiller ingen rolle om du sender kryptovaluta til naboen eller til en person på den andre siden av jordkloden. Kostnaden og hastigheten er den samme. For fiat-valutaer (statlige valutaer) tar det lengre tid, det er også ofte veldig kostbart siden det innebærer konvertering av fiat-valutaer og flere mellomledd (banker, betalingsleverandører osv.).

Konsensusmekanisme: En mekanisme som sikrer at alle noder (enheter som vedlikeholder blokkjeden) blir synkronisert med hverandre og oppnår enighet om hvilke transaksjoner som er legitime for å bli lagt til i blokkjeden (kjent som Proof-of-Work og Proof-of-Stake konsensusmekanismer).

Hva er en “altcoin”?

En alternativ mynt eller “altcoin” er hvilken som helst annen kryptovaluta enn Bitcoin. Generelt faller altcoins i to kategorier: de som i stor grad er basert på Bitcoins kode (Bitcoin forks) og de som er frittstående prosjekter som ble opprettet fra bunnen av. I dag er de fleste altcoins tilstede på Ethereum-nettverket som ERC-20-tokens, og er derfor avhengige av Ethereum for å forbli funksjonelle.

Hvordan oppbevare kryptovaluta?

For å kjøpe og selge kryptovaluta trenger du det som kalles en kryptovaluta-lommebok. I utgangspunktet er dette ikke noe mer enn en bankkonto for kryptovalutaene dine med en vri. I stedet for å overlate midlene til en annen organisasjon, eier du dem selv eller "har forvaring over dem" til enhver tid.

Hvordan fungerer en kryptovaluta-lommebok?

En kryptovaluta-lommebok består av en offentlig og en privat nøkkel, som er to lange strenger av bokstaver og tall som gir deg muligheten til å lagre, kjøpe og selge kryptovalutaer fra din egen dedikerte database. Den offentlige nøkkelen er koden som identifiserer deg som eieren av lommeboken og dens midler, mens den private nøkkelen er koden som lar deg bruke pengene lommeboken har.

Med dette i bakhodet må du aldri utlevere noen av de, ellers risikerer du å miste tilgangen til lommeboken for alltid.

Tenk på kryptovaluta-lommeboken din som bankkontoen din, bortsett fra i dette tilfellet er du banken og kontoinnehaveren fordi du alltid eier pengene dine. Derfor er den private nøkkelen som passordet til kontoen din, og den offentlige nøkkelen ligner på noe som passnummeret ditt eller personnummeret ved at det identifiserer deg i forbindelse med lommeboken. Når du vil kjøpe, selge eller flytte midlene i kryptovaluta-lommeboken din, er alt du trenger å bruke din offentlige adresse, som også ofte kalles en "mottaksadresse." I likhet med dine offentlige og private nøkler, er dette også en randomisert streng med bokstaver og tall, som i dette tilfellet lar deg handle med kryptomidlene dine uten å avsløre nøklene dine for noen.

Denne teksten har til hensikt  å informere og er ikke en investeringsanbefaling.

#krypto101
Ian Leviness
2022-12-04
5 min
Cookie Consent

By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.