#krypto101

Slik rapporterer du kryptoskatten din i Norge i 2023

Catharina D.
2023-04-25
4 min

Å rapportere din beholdning av kryptovaluta til skatteetaten i 2023 ble mye enklere takket være de praktiske endringene de gjorde i skjemagrensesnittet på skatteetaten.no. Nå kan du rapportere kryptoskatten din i samme form som resten av de finansielle instrumentene du bruker.

Slik fyller du ut skjemaet i noen få enkle trinn:

1. Logg inn på skatteetaten.no og gå til skattemeldingen din.

2. Skriv inn "krypto" i søkefeltet på toppen av skjemaet. Alternativet "Andre finansprodukter og virtuelle eiendeler/kryptovaluta" vil dukke opp. Klikk på den for å legge til dette feltet i skatterapporten din.

3. Bestem deg for hvordan du foretrekker å rapportere din krypto: enten skriv inn informasjon om hver kryptovaluta du eier separat, eller totalt og last opp støttedokumentasjon som viser beholdningen for hver kryptovaluta separat.

4. Fyll ut feltene i skjemaet.

4.1 Fyll inn informasjon om hver enkel kryptovaluta du har hatt i løpet av året:

- Navnet på kryptovalutaen (for eksempel Bitcoin, Ethereum)

- Antall (for eksempel 0,0005, 1)

- Verdien av myntene i NOK per 31. desember 2022

- Skattepliktig gevinst (overskudd du mottok fra handel med kryptovaluta; hvis du bare har holdt myntene dine, la dette feltet stå tomt)

- Fradragsberettiget tap (hvis du bare har holdt myntene dine, la dette feltet stå tomt)

- Mining inntekt (verdien av myntene du har utvunnet i NOK innen utgangen av året 2022)

- Mining kostnad (alle utgifter på mining som kjøp av miningrigg, strøm og annet)

- Andre inntekter (for eksempel inntekt fra staking i NOK innen utgangen av år 2022)

- Forvaltningskostnader (kostnad på programvaren eller maskinvaren du har brukt i forhold til å administrere kryptovalutaen din og driften med den. Skriv for eksempel her kostnad for skatteberegning programvare, hardware-lommebøker og annet for å få det trukket fra skatten). Oppbevar alltid støttedokumentasjon i tilfelle du må bevise bruk av slike administrative instrumenter.

Det kan være lurt å skrive inn lommebok-adressen eller -adressene og kryptobørsen du har brukt.

4.2 Fyll inn informasjon om summerte skatteopplysninger for mange virtuelle eiendeler/kryptovalutaer i løpet av året:

Hvis du velger å legge inn oppsummert informasjon, la feltene Navn og Antall stå tomme. Skriv i stedet inn sammendraget i følgende felt: Formuesverdi, Skattepliktig gevinst, Fradragsberettiget Tap, Mining inntekt, Mining kostnad, Andre inntekter og Forvaltningskostnader.

Husk at du må laste opp detaljert informasjon for hver kryptovaluta. For det klikker du på Legg ved dokumentasjon i form av en PDF-fil eller et bilde som viser alle nødvendige felt utfylt. Adresser og krypto børser som brukes forblir valgfritt å oppgi. Hvis du bruker NBX plattform som børs, kan du enkelt laste ned en excel-fil med alle dine transaksjoner per kryptovaluta som navn, ticker, pris i NOK, gebyrer betalt i NOK.

Når du er ferdig med resten av skattemeldingen, gå nederst på siden og trykke på “Jeg har sjekket, send inn for å levere skattemeldingen”.

Ferdig!

Skattekalkulator

Om du trenger en skattekalkulator kan du bruke tredjepartstilbyder kryptosekken.no.

Krytposekken er en webtjeneste som kan gi deg oversikt over din beholdning av kryptovaluta og hjelpe deg med utregning for bruk til utfylling av Skattemeldingen. Tjenesten er beregnet for privatpersoner med aktivitet i kryptovaluta som ikke regnes som næring.

Kryptosekken har også støtte for import av CSV og Excel. Du kan laste opp CSV filen fra din NBX konto med oversikt over dine krypto transaksjoner for året du fører skatt for og få oversikt samt føre utregingene til skattemeldingen raskt og enkelt.

#krypto101
Catharina D.
2023-04-25
4 min
Cookie Consent

By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.