#krypto101

Hva er en NFT: En detaljert guide

Catharina D., Eva Liberg
2023-05-31
10 min

De siste årene har verden av digitale eiendeler gjennomgått en revolusjonerende endring med fremveksten av Non-Fungible Tokens (NFT). NFTs har fanget oppmerksomheten til både kunstnere, samlere og investorer. Men hva er egentlig NFT-er, og hvorfor skaper de en slik buzz i den digitale verdenen? I denne artikkelen vil vi gi deg en omfattende veiledning om NFT-er, hvordan de fungerer, deres fordeler og potensielle risikoer.

Hva er en NFT?

NFT står for Non-Fungible Token. I motsetning til kryptovalutaer som Bitcoin eller Ethereum, som er fungible (som betyr at de kan byttes på en-til-en-basis), er NFT-er unike digitale eiendeler som ikke kan replikeres eller erstattes. Hver NFT har særegne egenskaper og eierskapsinformasjon registrert på en blokkjede, oftest på Ethereum-blokkjeden.

Hvordan fungerer NFT-er?

NFT-er er bygget på blokkjede- teknologi, som sikrer deres knapphet, autentisitet og sporbarhet. Blokkjeden fungerer som en desentralisert hovedbok, som verifiserer og registrerer hver transaksjon som involverer en NFT. Smarte kontrakter, selvutførende avtaler, styrer overføringen av eierskap og gjør det mulig for skapere å motta royalty for påfølgende salg.

Fordeler med NFT-er

Eierskap

NFT-er gir et bevis på eierskap og opprinnelse for digitale eiendeler, og løser det langvarige problemet med digital kunstforfalskning og tyveri

Inntektsgenerering for skapere
NFT-er lar kunstnere og innholdsskapere selge arbeidet sitt direkte til samlere, og omgå tradisjonelle mellomledd. De kan også tjene royalties på fremtidig salg, noe som sikrer kontinuerlige inntektsstrømmer

Ekthet og knapphet

NFT-er skaper en følelse av eksklusivitet og knapphet i det digitale riket. Samlere er tiltrukket av å eie unike digitale eiendeler, noe som bidrar til deres markedsverdi.

Ulike brukstilfeller

NFT-er har ekspandert utenfor kunstverdenen og funnet applikasjoner innen spill, virtuell eiendom, virtuell mote, musikk og til og med virkelige verdier som eiendom og luksusvarer.

Risikoer og hensyn

Volatilitet

NFT-markeder kan være svært volatile, og prisene svinger dramatisk. Investorer bør utvise forsiktighet og gjennomføre grundige undersøkelser.

Miljø bekymringer

NFT-er har møtt kritikk for sitt høye energiforbruk, spesielt når de er bygget på Ethereum-blokkjeden. Bærekraftige alternativer og løsninger utforskes for å dempe disse bekymringene.

Immaterielle problemer

Mens NFT-er kan beskytte eierskapet til digitale eiendeler, er brudd på opphavsrett og uautorisert bruk fortsatt bekymringer. Kunstnere bør være årvåkne når det gjelder å beskytte arbeidet sitt og forstå vilkårene for deres NFT-plattformer.

Hvordan lage din egen NFT?

Å lage din egen NFT kan være en spennende måte å vise frem din digitale kunst, musikk eller andre unike kreasjoner. Her er de generelle trinnene du må følge når du lager din egen NFT:

 1. Velg en NFT-plattform: Velg en NFT-plattform som passer dine behov. Noen populære plattformer inkluderer OpenSea, Rarible, SuperRare og Mintable. Undersøk hver plattform for å forstå deres avgifter, brukergrensesnitt, fellesskap og støttet blokkjede.

 2. Sett opp en digital lommebok: For å lage og selge NFT-er, trenger du en digital lommebok som er kompatibel med blokkjeden som brukes av din valgte NFT-plattform. Den vanligste blokkjeden for NFT-er er Ethereum, så du vil sannsynligvis trenge en Ethereum-lommebok som MetaMask eller Trust Wallet. Sett opp lommeboken og sørg for at du har midler til å dekke transaksjonsgebyrer.

 3. Forbered din digitale ressurs: Opprett eller velg den digitale ressursen du vil tokenisere som en NFT. Dette kan være et kunstverk, musikkfil, video eller en hvilken som helst annen digital fil. Sørg for at ressursen din oppfyller plattformens krav til filtype, størrelse og kvalitet. Det er en god praksis å legge til et vannmerke eller signatur for å beskytte arbeidet ditt.

 4. Last opp og skap din NFT: Når lommeboken er konfigurert og den digitale ressursen er klar, naviger til den valgte NFT-plattformen. Opprett en konto om nødvendig, og koble lommeboken til plattformen. Se etter alternativet for å "mynte" eller "opprette" en ny NFT. Følg instruksjonene for å laste opp det digitale aktivaet ditt, legge til en tittel, beskrivelse og andre relevante detaljer. Angi en pris eller velg et auksjonsformat for å selge din NFT.

 5. Betal myntingavgifter: Å prege en NFT medfører vanligvis et gebyr, kjent som gassgebyret, for å dekke beregningsressursene som kreves for å registrere transaksjonen på blokkjeden. Bekreft gebyret og fortsett med transaksjonen, og betal de nødvendige gebyrene. Transaksjonen vil bli behandlet, og din NFT vil bli myntet og registrert på blokkjeden.

 6. Markedsfør og promoter din NFT: Etter å ha preget NFT-en din, er det viktig å markedsføre og markedsføre den for å øke synligheten og tiltrekke potensielle kjøpere. Del din NFT på sosiale medier, kunstmiljøer og relevante plattformer. Snakk med potensielle kjøpere og samlere for å generere interesse og eksponering for kreasjonen din.

 7. Administrer salg og royalties: Når din NFT er oppført for salg, overvåk ytelsen og administrer eventuelle salgshenvendelser. Hvis plattformen din støtter det, kan du kanskje angi royaltyprosenter for fremtidig salg, slik at du kan tjene en prosentandel av salgsprisen hver gang NFT-en din selges videre.

 8. Sørg i tillegg for at du forstår vilkårene og betingelsene for plattformen du velger og ta nødvendige skritt for å beskytte din immaterielle eiendom.

Hvilken blokkjede er best å bruke til å distribuere en NFT?

Mens Ethereum er det mest brukte blokkjedenettverket for å lage NFT-er, er det andre nettverk som også støtter oppretting og handel med non-fungible tokens.

 1. Binance Smart Chain (BSC). Binance Smart Chain er et blokkjedenettverk som opererer parallelt med Binance Chain. Det tilbyr lavere transaksjonsgebyrer sammenlignet med Ethereum, noe som gjør det til et attraktivt alternativ for artister og skapere som ønsker å lage og handle NFT-er til en lavere kostnad.

 2. Flow. Flow er et blokkjedenettverk spesielt utviklet for NFT-er og desentraliserte applikasjoner (DApps). Den tilbyr høy gjennomstrømning og skalerbarhet, noe som gjør den egnet for store NFT-prosjekter. NBA Top Shot, en av de mest populære NFT-plattformene, er bygget på Flow.

 3. Polygon (tidligere Matic). Polygon er en lag 2-skaleringsløsning bygget på toppen av Ethereum. Den har som mål å forbedre skalerbarheten og rimeligheten til Ethereum-baserte transaksjoner. Mange NFT-prosjekter har migrert til Polygon for å dra nytte av raskere og billigere transaksjoner.

 4. Tezos. Tezos er et selvendrende blokkjedenettverk kjent for sitt fokus på sikkerhet og formell verifisering. Den støtter oppretting og handel med NFT-er, og arkitekturen tillater smart kontraktsfunksjonalitet. Tezos tilbyr et alternativ til Ethereum med sitt eget sett med funksjoner og fordeler.

 5. Solana. Solana er et blokkjedenettverk med høy ytelse designet for desentraliserte applikasjoner og kryptovalutaer. Det tilbyr raske transaksjonshastigheter og lave avgifter, noe som gjør det til et attraktivt alternativ for NFT-skapere. Flere NFT-markedsplasser og prosjekter har dukket opp på Solana-nettverket.

 6. Cardano. Cardano er en blokkjedeplattform kjent for sitt fokus på sikkerhet, skalerbarhet og bærekraft. Mens NFT-støtte på Cardano er relativt ny, jobber nettverket aktivt med å forbedre sine evner for å muliggjøre NFT-oppretting og handel.

Dette er bare noen få eksempler på alternative blokkjedenettverk som støtter NFT-er. Det er viktig å undersøke og forstå funksjonene, fordelene og begrensningene til hvert nettverk før du bestemmer deg for hvilken som passer best for ditt NFT-prosjekt.

Er det mulig å lage en NFT på en Bitcoin blockchain?

Teknisk sett er det mulig å lage NFT-lignende tokens på Bitcoin-blokkjeden ved å bruke protokoller som Counterparty og RGB-protokoller, eller Ordinals. Det er imidlertid viktig å merke seg at Bitcoin-blokkjeden først og fremst ble designet for sikre og desentraliserte peer-to-peer-transaksjoner, og den har ikke innebygd støtte for NFT-er som Ethereum eller andre blockchain-nettverk gjør.

Bitcoins basis-lag innovasjoner, som Ordinals, Counterparty eller RGB-protokoller, kan kompletteres med lagdelte løsninger som muliggjør opprettelsen av NFT-er. Disse lagene bygger på Bitcoins infrastruktur og støtter utførelse av smarte kontrakter, og letter transaksjonsoppgjør på basislaget. Med bruk av disse lagene blir preging og utveksling av Bitcoin NFT-er kostnadseffektivt, bærekraftig og skalerbart.

The Counterparty protocol er bygget på toppen av Bitcoin-blokkjeden som gjør det mulig å lage tilpassede tokens, inkludert ikke-fungible tokens. Den bruker et system kalt "fargede mynter" for å representere eiendeler på Bitcoin-blokkjeden.

RGB-protokollen, derimot, er et åpen kildekode-prosjekt som tar sikte på å bringe tokeniseringsevner til Bitcoin-blokkjeden. Den tillater opprettelse og administrasjon av ulike typer digitale eiendeler, inkludert ikke-fungible tokens.
Bitcoin Ordinals
, som debuterte i januar 2023, har skapt en banebrytende tilnærming til å generere Bitcoin NFT-er. Denne metoden innebærer å koble distinkt informasjon til hver enkelt satoshi, og dermed transformere NFT-opprettingsprosessen. Ved å utnytte blokkplassen som er tildelt hver Bitcoin satoshi, blir det mulig å inkludere identifiserbare metadata.

Konklusjon

Non-Fungible Tokens har introdusert et paradigmeskifte i verden av digitale eiendeler, og revolusjonerer måten vi kjøper, selger og samler på digital kunst, virtuelle eiendeler og mer. Som enhver investering eller teknologisk fremskritt, kommer NFT-er med sitt eget sett med risikoer og hensyn. Ved å forstå det grunnleggende i NFT-er og utføre due diligence, kan enkeltpersoner ta informerte beslutninger i dette spennende og utviklende området. NFT-verdenen er fortsatt i utvikling, og videre utvikling forventes å foredle og forbedre teknologien.

#krypto101
Catharina D., Eva Liberg
2023-05-31
10 min
Cookie Consent

By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.