Bitcoin-kursen er i skrivende stund ned 15,9 %, mens Ethereum-kursen er ned 19,8 %. Ser man en uke tilbake, kan man omtrent legge til ytterligere 10 % fall i begge kursene. VIX-indeksen, den såkalte fryktindeksen som baserer seg på i hvor stor grad investorer er villige til å sikre seg mot kursfall gjennom opsjoner, har samtidig skutt opp til sitt høyeste nivå siden mars 2020. Den brede Nikkei 225-indeksen i Tokyo endte i morgentimene ned 12,4 % for dagen, samtidig som hovedindeksen her til lands er ned om lag 3,6 %.
NBX forblir den ledende krypto-tjenesteleverandøren i Norden.
På fredag ble non-farm payrolls, som viser antall nye arbeidsplasser skapt utenfor landbruket i USA i juli, publisert. Rapporten viste at det ble skapt omtrent 114.000 nye arbeidsplasser i USA, betydelig lavere enn Bloombergs konsensusestimater på ca. 175.000 nye jobber. Gjennomsnittet de siste 12 månedene for antall nye arbeidsplasser har vært omtrent 215.000, så fredagens tall var godt under snittet. Dette indikerer at arbeidsmarkedet i USA avkjøles, da arbeidsledigheten samtidig økte til 4,3 %, hvor estimatene på forhånd var at arbeidsledigheten skulle forbli uendret fra juni, hvor den landet på 4,1 %. Med andre ord er det en stadig økende frykt for at den amerikanske økonomien er i en reell resesjon.
For en måned siden så vi at de amerikanske inflasjonstallene viste en nedgang måned over måned for første gang siden mai 2020. Når inflasjonen faller, faller også veksten i markedet. I et innlegg fra i fjor siterte jeg Karl Johan Molnes på følgende vedrørende resesjonsfrykten: "Inflasjonen vil stupe, veksten vil stupe, og så stuper markedene. Rentekutt og stimuli kommer etter at børsen er ned en god del, og da ligger du sammenkrøpet i sengen og lurer på hva som skjedde."
Det er med andre ord mye uro i markedet for øyeblikket. Forrige uke økte Japans sentralbank renten for andre gang på 17 år, og over helgen kom det frem at finansmogulen Warren Buffett økte kontantbeholdningen i Berkshire Hathaway til rekordhøye 276,9 milliarder dollar. Gjennom Berkshire Hathaways historie har Buffett ofte økt kontantbeholdningen før en økonomisk nedtur.
De gode nyhetene, om noen, er at det dramatiske fallet innen kryptovaluta i stor grad kan knyttes til makroøkonomiske hendelser og ikke spesifikke hendelser innenfor krypto-sfæren, som vi ofte opplevde i løpet av 2022. Dette vil for mange føles som en mager trøst, men man kan argumentere for at det er overraskende sterkt at kryptomarkedet ikke har falt mer. Med en avkjølt amerikansk økonomi som bakteppe så lover det også godt for snarlige og hyppigere rentekutt fra Federal Reserve, som igjen passer Bitcoin og kryptomarkedet ypperlig.
Pilene peker for øyeblikket nedover i USA etter en dyster åpning for det amerikanske aksjemarkedet, men langt fra så ille som fasiten ble i Japan. Sannsynligvis vil teknologitunge Nasdaq fortsette å falle mer enn S&P 500 og Dow Jones.
Undertegnede tar for øvrig ferie et par uker.
Denne teksten er ment å informere og er ikke en investeringsanbefaling.
Beste hilsen,
Adam Jakobsen.
NBX.