#krypto101

Ethereum i 2023 og hva du kan forvente

Adam Jakobsen
2023-04-21
3 min

Hittil i år har Ethereum steget 75,73 % mens den bredere S&P500-indeksen har steget med 8,52 %. I skrivende stund er Ethereum ned 56,94% fra ATH. Likevel overgår den de fleste andre sektorer i tradisjonelle finansmarkeder utenom råvarer.Til tross for en betydelig oppgang gjennom året, var mange bekymret for at Shanghai-forken ville føre med seg et salgspress utenom det vanlige. Til tross for bekymringer har dette ennå ikke gjort seg gjeldende. For å presisere, tidligere låst Ethereum ville nå bli tilgjengelig for uttak (og potensielt solgt) etter en lock-up på flere år. Mest sannsynlig er investorer som låste etheren sin i løpet av 2021 for tiden fortsatt i minus til tross for at Ethereum har steget mye i år, noe som har ført til at de ikke har solgt seg ut.

Bredere utsikter inn i 2023

Lik det eller ikke, men kryptovalutaer korrelerer i stor grad med aksjemarkedet. Ifølge en fersk studie fra Georgetown University, har korrelasjonen til og med økt over tid. Med andre ord, utviklingen i de globale aksjemarkedene vil mest sannsynlig avgjøre utviklingen til kryptovalutaer og Ethereum også i år.

Mike Wilson, investeringssjef for Morgan Stanley og kåret til verdens beste strateg uttalte tidligere i år at: "Investorer ser ut til å ha glemt kardinalregelen: "Ikke kjemp mot Fed". Med Federal Reserve fast bestemt på å bekjempe inflasjonen og holde renten «høyere for lengre», ga Bank of America også uttrykk for bekymring omtrent samtidig som Wilson om at de økende rentene fra Fed «alltid ødelegger noe». Den norske børskommentatoren Karl Johan Molnes konkluderte allerede i fjor hvordan markedene ville utvikle seg videre med historien som dommer: «Inflasjonen vil stupe, veksten vil stupe og så stuper markedene. Rentekutt og stimuli kommer etter at børsen er ned en god del og da ligger du sammenkrøpet i sengen og lurte på hva som skjedde.»

Til tross for dette har en voksende frykt for den tradisjonelle banksektoren ført til at investorer ser til andre aktivaklasser som Ethereum og de andre store kryptovalutaene. Kollapsen av Silvergate, redningen av Credit Suisse og frykten for fremtiden til Deutsche Bank gjorde det mulig for Ethereum å fremstå som et legitimt alternativ til tradisjonelle investeringsmuligheter. Man kan hevde at flere øyne vil vende seg mot Ethereum dersom banksektoren skulle bli satt under enda mer stress i tiden som kommer. En viktig påminnelse er at den foreløpige uroen i banksektoren ikke skyldes mislighold av lån. Dersom misligholdsraten skulle øke betydelig vil mange investorer våkne opp med mareritt fra 2008 og dette må vurderes sammen med at Ethereum i stor grad korrelerer med utviklingen til aksjemarkedet. En krasj i de globale aksjemarkedene vil med overveiende sannsynlighet også påvirke Ethereum. Avslutningsvis er det viktig å huske at økosystemet rundt Ethereum vokser for hver eneste dag - noe som burde påvirke Ethereum i positiv grad.


Denne teksten er ment for å informere og må ikke anses som investeringsrådgivning.

#krypto101
Adam Jakobsen
2023-04-21
3 min
Cookie Consent

By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.