Når du begynner reisen din med Bitcoin og andre kryptovalutaer vil du oppdage at du ofte har flere spørsmål enn svar. Her tar vi for oss spørsmålene om hva en kryptovaluta-lommebok er, hvordan den fungerer, og hvordan du velger den sikreste kryptovaluta-lommeboken, som også kalles en hardware-lommebok.
Før vi forklarer hva en hardware-lommebok er, er det viktig å avklare hva en kryptovaluta-lommebok generelt er. Først og fremst er ikke en kryptovaluta-lommebok en vanlig lommebok. Den er egentlig mer et stykke programvare som spesialiserer seg på å oppbevare passord, og som viser at du har rett til kryptovalutaene du har kjøpt. I teknisk forstand kalles disse passordene "nøkler", og det er to av dem, kalt offentlige og private nøkler.
Begge ser ut som lange strenger med randomiserte bokstaver og tall, nesten identiske i sin form. Det som skiller dem er at den offentlige nøkkelen gir deg tilgang til kryptovalutaene du har kjøpt, og fungerer effektivt som et kontonummer og identifikator, mens den private nøkkelen fungerer som et passord, og med den kan du bruke pengene lommeboken er knyttet til.
Så alt i alt er krypto-lommeboken din mindre lik en lommebok og mer lik en passordmanager.
Tatt i betraktning dette er det viktig å huske at du aldri skal utlevere dine offentlige eller private nøkler til noen, ellers vil du risikere å miste tilgang til kryptovalutaene du har i lommeboken for alltid.
Dine offentlige og private nøkler viser at du har tilgang til en viss mengde Bitcoin som finnes på Bitcoins blokkjede. Når du kjøper Bitcoin eller en annen kryptovaluta, får du rett til det du har kjøpt gjennom en oppføring som knytter lommeboken din til det du har kjøpt. Hvis du kjøper Bitcoin, blir transaksjonen “minet”, og lagret i en blokk som knytter deg til dette beløpet på en offentlig kontrollerbar måte. Hvis du ikke er kjent med mining, kan du forestille deg en rekke datamaskiner som alle alltid har en full kopi av blokkjeden. Disse datamaskinene jobber sammen for å registrere alle transaksjoner på blokkjeden ved å kjøre dem gjennom en "hash-funksjon."
Vanligvis er en hash-funksjon en algoritme som behandler data som dato, tid, sted og mengde på en transaksjon og spytter dette ut i et format som en hemmelig kode. Brukere av Bitcoin-nettverket med nok prosessorkraft for å oppfylle terskelen som trengs for å kunne kjøre transaksjoner gjennom en hash-funksjon, kalles minere. Nåren transaksjon har blitt kjørt gjennom en hash-funksjon, kan den plasseres på blokkjeden, og blir da ansett som utført. På dette tidspunktet er lommeboken din knyttet til denne transaksjonen, noe som betyr at du har evig tilgang til kryptoen du har kjøpt, med mindre du selv bestemmer deg for å selge.
Med kunnskapen ovenfor håper vi nå at det er klart hvor Bitcoin lagres, samt hvordan du får tilgang til dine Bitcoin.
Å forstå hva en kryptovaluta-lommebok er og hvordan den fungerer, er bare halvparten av veien til målet. Det er også viktig at du forstår hva de forskjellige typene krypto-lommebøker er (ja, det er mange flere enn en!), og hvorfor den ene kan være sikrere å bruke enn den andre. Hvis du husker at alle kryptovaluta lommebøker er programvare, er du godt igang.
Generelt kan de deles inn i to typer: "varme” og “kalde” lommebøker. Den første refererer til en lommebok som er koblet til internett, eller som trenger å være koblet til internett for å fungere. Dette gjelder for pc- og mobil-lommebøker. I det andre tilfelle er det nok å forestille seg en USB-brikke som holder kryptovaluta-midlene dine frakoblet internett, med mindre du kobler den til via en pc eller lignende.
En hardware-lommebok er denne USB-enheten som vi har nevnt ovenfor. På et teknisk nivå fungerer den stort sett på samme måte som en generell kryptovaluta-lommebok, men med noen få, men viktige forskjeller:1. Den kan oppbevare kryptovalutaen din uten internettilgang, noe som tar bort risikoen for at datamaskinen din blir hacket og lommebokens nøkler blir avslørt/kjent for andre. Dette er fordi det i likhet med en varm lommebok egentlig bare er en passordbehandling som lagrer de to nøklene som gir deg rett til kryptoen du har kjøpt.
2. Siden hardware-lommebøker er USB-enheter, er de egentlig ikke koblet til datamaskinen din. For å kunne bruke de, trengs det som kalles «en bro» som fungerer som en inngjerdet tunnel for å sende data til og fra lommeboken uten å ha eksponert den for datamaskinen din og operativsystemet i det hele tatt. Tenk på denne broen som programvare du kan laste ned til datamaskinen din for å se hva som ligger i lommeboken din, spore pengene dine og flytte dem.
3. Med alle anerkjente kryptovaluta-lommebøker kan du opprette et passord eller en PIN-kode, akkurat som for e-postadressen din eller andre tjenester du bruker. Hardware-lommebøker tillater også bruk av PIN-kode og passord sammen. Vanligviskan PIN-koden din gjenopprettes med et såkalt seed som gjerne består av 12 eller 24 ord, men det kan ikke passordet ditt. Så sørg for at du aldri mister passordet. Gjerne kopier det og lagre det flere steder, ideelt sett på papir, da dette reduserer risikoen for at det blir avslørt/kjent av andre.
4. Hvis du holder kryptovaluta-midlene dine på en varm lommebok fra en tredjeparteller på en børs, eier du dem egentlig ikke selv. Akkurat som med en bank, fungerer tjenesteleverandøren som din depotmottaker og garanterer deg tilgang, og holder pengene dine for deg. Derfor er en hardware-lommebok den mest pålitelige måten å sikre tilgang til kryptovalutaene dine over tid.
To leverandører, Trezor og Ledger, er de største aktørene innen salg av hardware-lommebøker, selv om det også finnes mange flere alternativer. Trezor og Ledger harvært til stede på markedet lenge og har dermed opparbeidet seg tillit fra sine kunder.
De fleste kryptovalutainvestorer velger et av disse selskapene når de kjøper sin første hardware-lommebok. Siden begge selskapene startet opp i 2014 og begge bruker noen av de ledende ekspertene innen kryptografi og sikkerhet, kommer valg av hvilken lommebok som passer best for deg virkelig ned til funksjonene hvert selskap tilbyr.
Hvis du vil at lommeboken din skal støtte så mange kryptovalutaer som mulig, vil Trezor være det beste alternativet siden den for øyeblikket støtter 1649 kryptovalutaer, mens Ledger støtter 1526. Det må imidlertid bemerkes at uansett hvilket selskap du velger, støtter noen lommebokmodeller færre kryptovalutaer enn andre. Det er derfor like viktig å tenke på hvilken modell/utgave du velger, som å velge leverandør.
Hvis du er spesielt kostnadssensitiv, vil du oppdage at både Ledger og Trezors billigste modeller koster omtrent 59 euro i skrivende stund. Riktignok kan du enkelt finne billigere priser fra forhandlere, men du bør aldri kjøpe lommeboken din fra en som videre-selger, siden manipulering av utstyret der det etableres bakdører for hackere kan forekomme på hardware-lommebøker som er videresolgt. Når du ser på de fleste andre funksjonene som begge selskapene tilbyr på tvers av lommebokmodellene sine, finner du noen flere viktige forskjeller: For eksempel hvilke tredjeparts lommebøker og børser som støttes. Ledger støtter for øyeblikket omtrent 50 tjenester i begge henseender, mens Trezor har støtte for 15. Med tanke på dette, bør du velge en Ledger hvis du er en trader som ofte søker etter nye muligheter på tvers av flere tjenester. Allikevel er det viktig å vurdere baksiden av denne situasjonen også: jo flere tjenester en hardware-lommebok er kompatibel med, jo flere teoretiske angrepsvektorer eksisterer. Når hardware-lommeboken din er koblet til en sentral eller en "varm" lommebok, er den sårbar for alle slags angrep som kan være konstruert mot denne tilkoblingen. Derfor er det også viktig å vurdere fordelen med å kjøpe en hardware-lommebok som ikke tillater sammenkobling med alle slags tredjepartstjenester.
Hvis vi skulle trekke fram én viktig forskjell, så er det at Trezor sin programvare er åpen kildekode, mens Ledger bare delvis er. Åpen kildekode gjør det mulig for alle å revidere koden som lommeboken er bygget på.
Denne teksten har til hensikt å informere og er ikke en investeringsanbefaling.