#krypto101

Hvor kan du lære mer om krypto?: 5 universiteter

Ian Leviness
2021-11-21
6 min

Når du tar dine første steg inn i verden av kryptovalutaer, vil du fort innse at du har blitt en del av en revolusjon som ønsker å endre verden. Hvis du derimot kun ser på deg selv som en trader eller en investor, så holder det kanskje for deg å lese whitepapers og annet gratis innhold. Vil du virkelig utgjøre en forskjell, og kanskje gjøre krypto til en karriere, kan du imidlertid være interessert i å lære mer om hvor oghvordan du kan studere bransjen og tilegne deg verdifull kunnskap. Vi har i den forbindelse valgt å starte en serie artikler det vi tar for oss alle stedene du kan studere krypto, i Norge og i resten av verden. Hvis dette er noe som er interessant for deg, så les videre!

5 universiteter som tilbyr kryptofokuserte kurs

MIT. Siden begynnelsen har Massachusetts Institute of Technology vært viktig for Bitcoin-nettverket gjennom den støtten de viser, både fra et teknisk og et pedagogisk synspunkt. I dag kan du ta mange kryptofokuserte kurs ved MIT, enten gjennom nettsiden deres eller gjennom tredjepartsleverandører som GetSmarter og edX. MIT startet på mange måter legitimeringen av krypto- og blokkjede-teknologi i den akademiske sfæren. Sammen med en håndfull andre universiteter, har de konsekvent tiltrukket seg de beste talentene for å undervise og fungere som gjesteforelesere på sine kurs. Kjentenavn inkluderer blant annet Gary Gensler, som nå er styreleder for United States Securities and Exchange Commission, og Christian Catalini, som er medskaper av Facebooks Diem-prosjekt. Som om ikke det var nok, har Michael Casey og Silvio Micali også undervist på MIT, hvorav den første kanskje kan beskrives som den fremste journalisten i kryptovalutaindustrien, og den siste grunnla nettverket og kryptovalutaen Algorand. Ved å velge MIT, kan du ikke trå galt når det gjelder påliteligheten og det samlede omdømmet som denne fremtidsrettede institusjonen har. Hvis alt dette ikke er nok til å få deg til å se nærmere på tilbudet deres, bør du vurdere det faktum at et bredt utvalg av deres krypto- og blokkjede-kurs for øyeblikket er gratis,samt at MIT anses for å være en av de fremste på krypto i den akademiske sfæren. Til slutt, uavhengig av emnet det undervises i, har MITs kurs en tendens til å være rettet mot et bredt publikum med mindre kursene er innen informatikk, der programmerere er deres viktigste publikum.

Universitetet i Oslo. Hva med i Norge? Universitetet i Oslo tilbyr foreløpig to kurs på engelsk som er sentrert rundt kryptosfæren, hvorav det ene er påmasternivå, mens det andre er på PHD-nivå. Begge er tilknyttet informatikkavdelingen. For å ta dem må du derfor være registrert på en mastergrad eller en PHD innenfor dette området. Hvis du går til universitetets kurskatalog, vil du likevel finne ytterligere et kryptofokusert kurs, kalt "Introduksjon til kryptografi". Der lærer du om de grunnleggende teoriene, algoritmer og rammer som holder kryptoindustrien sikker. Andre kurs eksisterer, men de nevner i stor grad kryptovalutaer og deres relaterte teknologier i forbifarten, i forbindelse med andre brukstilfeller, som hos energisektoren og i databehandling generelt.

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Hvis du ønsker å bli en blokkjede-utvikler, kan det være lurt å vurdere kurs ved NTNU. Av de 7 kryptofokuserte kursene de tilbyr for øyeblikket, utgjør 5 et ganske omfattende program i kryptografi alene. Videre tilbys alle de 7 kursene også på engelsk, og du får en god innsikt i sikkerhet innenfor blokkjedeteknologi. Det eneste å være obs på i denne forbindelsen er at alle kurs tilbys på masternivå. Så for å ta dem, må du oppfylle forutsetningene ved å ta en bachelor i matematikk- og / eller telematikk, avhengig av de spesifikke kursene du er interessert i.

Norges Handelshøyskole. Gjennom sin MSc. i økonomi og administrasjon tilbyr Norges handelshøyskole et kurs i blokkjedeteknologi og kryptovaluta der du lærer å lage smartkontrakter i Ethereum sitt opprinnelige programmeringsspråk, Solidity. Selv om dette er det eneste virkelig kryptosentrerte kurset de tilbyr, er det viktig for alle som ønsker å bli en blokkjede-utvikler, eller bare ønsker å jobbe med kryptovaluta på et høyt strategisk nivå, ettersom kurset lærer deg byggesteinene til nesten hver eneste Ethereum- basert tjeneste (DApp).

University of Nicosia. Sist, men definitivt ikke minst er University of Nicosia. På grunn av deres lange fartstid i kryptovalutaområdet og det relativt brede fokuset på deres kurs, passer de inn på hvilken som helst liste som denne. Fra å tilby det første kryptofokuserte kurset noensinne i 2013, flyttet de til å tilby den første mastergraden sentrert rundt kryptobransjen med MSc. i digital valuta som fremdeles eksisterer i dag. Det viktigste argumentet for å velge et kurs hos Universitetet i Nicosia er likevel det faktum at noen av deres lærere har vært i kryptofronten helt siden bitcoins tidligste dager. Dette inkluderer blant annet Andreas Antonopoulos, som for mange regnes som verdens ledende ekspert på kryptovaluta og blokkjeder. Enten du bestemmer deg for å ta nettkurset, som er gratis og heter "Introduksjon til digitale valutaer", eller heller ønsker å gå for en mastergrad, avslutter du studiene med et sertifikat fra universitetet samt at du har tilegnet deg kunnskap fra noen av bransjens fremste eksperter.

Hva tenker ungdommene om å studere krypto?

Vi spurte to spillere fra Nordavind-troppen: Ser du en fordel med å studere krypto? Eksempel: er det noe det er verdt å gå på universitet for, eller tror du det er noe du lærer selv ved å være aktiv i markedet?

Sharp sa: "Jeg tror krypto ville være kult å studere; du kan studere teknologien bak valutaene og hvordan krypto passer inn i, og påvirker finansverdenen."

Kerberos sa: "Ja visst, hvis det ble brukt tid å sette sammen et kurs om det. Jeg er ikke sikker på at jeg ville være tatt en hel grad, men jeg, som studerte datavitenskap på universitetet, ville garantert tatt et fag om kryptovaluta og blokkjeder hvis dette hadde vært en mulighet. Krypto er selvfølgelig noe de fleste, inkludert meg selv, lærer om gjennom først å høre om Bitcoin, kanskje kjøpe noen, og etter en stund, faktisk undersøke nøyaktig hva det er. Hvis jeg hadde blitt presentert lett tilgjengelig informasjon, ville jeg sannsynligvis sett mer på det. Etter min mening er kryptovalutaer i sin nåværende form bare begynnelsen, og det er blokkjede-teknologien som kommer til å revolusjonere verden (personlig er jeg spesielt interessert i smartkontrakter og dApp-blokkjeder som Ethereum og Cardano). Jeg tror mange flere ville vært henrykt for fremtiden hvis de faktisk forsto teknologien, så ja, jeg mener det er enorme muligheter."

Med meningene til begge spillerne i tankene, sitter vi igjen med to viktige takeaways. For det første kan strukturerte universitetskurs fokusert på krypto gi studentene et samlingssted for å lære og forstå hva alle de forskjellige prosjektene i krypto er, hvordan de fungerer, og hvordan krypto korrelerer med, samt forstyrrer de tradisjonelle økonomiske systemer. Sist, men ikke minst, for universiteter og krypto generelt er vi fortsatt i en tidlig fase! Over tid vil det være interessant å se hvilke kurs som kommer med fokus på krypto, og hvilken innflytelse nåværende og fremtidige studenter får på faginnholdet.

Hvis de fleste blokkjede- og kryptokurs bare tilbys på masternivå, hvordan kommer jeg da i gang?

Den beste måten å få tilgang til kurs på masternivå sentrert rundt kryptovaluta er å taen bachelorgrad i informatikk. Hvis du har som mål å være mer på den ikke-tekniske siden av bransjen eller bare ønsker å få en dypere forståelse av hvordan den fungerer, er det sannsynligvis best å vurdere å ta individuelle kurs hos noen av alternativene vi har presentert ovenfor. Til slutt avhenger alt av dine personlige mål og ønsker.

Denne listen omfatter på ingen måte alle stedene og ikke i nærheten alle universitetene som tilbyr kurs med fokus på blokkjeder og kryptovaluta. Hvis du likevel er ferdig med denne listen, har du gjort betydelige fremskritt på veien mot å forstå hvor de mest pålitelige stedene er for krypto- eller blokkjede-fokuserte kurs i Norge og i resten av verden. I vårt neste innlegg i denne serien vil vi grave videre for å finne gratis, eller sterkt subsidierte kurs i kryptosfæren med mer fokus på kursene som legger til rette for de uten forkunnskaper.

Hvis du ikke er en NBX’er ennå, bør du vurdere å registrere deg her for å starte din kryptovaluta-reise med oss!

Denne teksten har til hensikt  å informere og er ikke en investeringsanbefaling.

#krypto101
Ian Leviness
2021-11-21
6 min
Cookie Consent

By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.