#krypto101

Hva er NFT’er, og hvorfor er det viktig for meg?

Ian Leviness
2022-09-10
9 min

2021 fortsetter å være året for NFT’er. Likevel er det fortsatt mange som ikke forstår betydningen av denne teknologien, eller i det hele tatt hva en NFT er. På grunn av dette, og vår nylige lansering av en unik NFT, har vi skrevet dette blogginnlegget for å hjelpe deg med å forstå verdien av NFT’er, og hvor de passer inn i kryptobevegelsen.

Hva er en NFT?

I utgangspunktet er en NFT en hvilken som helst eiendel som eksisterer i et blokkjede-nettverk. Dette gjør eiendelens ekthet verifiserbar, slik at den ikke kan erstattes av en annen lignende eiendel. La oss ta et eksempel: Tenk på norske kroner. Enhver enkroning har samme verdi, derfor er egenskapene til enhver enkroning lik og spesifikk. Vi kan kalle den replikerbar. Egenskapene til en NFT derimot gjør den eksklusiv og unik. Disse egenskapene gjør at en NFT ikke er replikerbar. Det er lett å forstå hvorfor hvis du vurderer den nåværende digitale kunstbevegelsen: For at et kunstverk skal bli en NFT, må det først eksistere i digital form, for eksempel i en JPEG-fil. Deretter "hashes" denne filen inn i et desentralisert nettverk. Hvis du ikke allerede vet hva det er, bare tenk på Bitcoin-nettverket [1] og hvordan det lagrer data. Elementer som dato, opprinnelsessted og mengde på en transaksjon blir matet inn i en matematisk funksjon kalt en “hashingalgoritme” og ut får man en streng randomiserte bokstaver og tall som ser ut som en hemmelig kode. Det er denne koden som kalles en "hash", og disse er svært sikre fordi de er resultater av "enveisfunksjoner", noe som betyr at det er svært usannsynlig at resultatene noen gang vil kunne endres.

Tenk Bitcoin, Ether og NFT. Alt som er lagret i en blokkjede eksisterer som en hash.

JPEG, PNG eller andre filer som illustrerer en NFT, fungerer som en fremviser av bildet eller illustrasjonen. Altså det du som bruker av en NFT faktisk ser. Denne filen, kombinert med det en hash som bekrefter opprinnelse og ektehet, er egentlig hva NFT’er er i dag. Så hvor kommer verdien inn i bildet?

Hvorfor NFT’er har betydning og verdi

En NFT kan være et bevis på eierskap eller "gjerning" til alt unikt både i og utenfor blokkjede-verdenen. Tenk kunst av alle slag, eiendeler i spill og til og med deler av eiendomsretten til et hus. Eiendeler som tidligere var illikvide eller veldig vanskelige å omsette, blir enkle å handle når de blir gjort til NFT’er. Legg til det faktum at siden NFT’er eksisterer i kryptosfæren, tillater de enhver kunstner eller skaper å tjene til livets opphold ved å utnytte et nytt publikum som er interessert i og vant til sjeldne digitale gjenstander. Disse sjeldne digitale elementene kan være like beviselig knappe som for eksempel Bitcoin, fordi alt om dem er offentlig verifiserbart ved hjelp av smartkontrakter.

Nå har du kjernen i hvorfor NFT’er har betydning og verdi, men ikke det fulle bildet. For å forstå det, er det viktig å være klar over hvor NFT’er er i dag og hvor denne teknologien sannsynligvis er på vei.

Hvor NFT’er er i dag

2 milliarder dollar i salg i første kvartal 2021. Det er vanskelig å ikke se på dette tallet og føle at du allerede har gått glipp av oppturen, men status i dag er at NFT’er nettopp har forlatt startgropa. Vi er fortsatt i en tidlig fase. Per nå er mesteparten av inntektene som genereres fra NFT’er digital kunst alene. Digital kunst kan ved første øyekast tenkes å være mindre verdifull enn fysisk kunst, men tvert imot har kryptokunstnere hatt stor suksess fordi de i utgangspunktet er gode til å lage verk som kickstarter samtaler. Det er disse samtalene som igjen fører til anerkjennelse for kunstnerne, som igjen skyver salget til et nytt nivå.

Før teknologien rundt blokkjeder kom, var imidlertid den profesjonelle kunstverdenen en inngjerdet hage. Nå kan alle som har tilgang til internett øyeblikkelig dele kunsten sin med verden og til og med tjene evige royalties[3]  på den fra et sekundært salg. Disse royalties er satt fra det tidspunktet en NFT blir opprettet, for eksempel settes 10% av til kunstneren fra hvert videresalg av verket. Så hvis noen selger sin digitale kunst for 1 Ether, og kjøperen så selger det videre for 1,5 Ether, får skaperen av verket 0,15 Ether fra dette videresalget. Som en generell regel gjelder denne avtalen for alltid. Hver gang verket videreselges, vil programvaren i smartkontrakten automatisk håndheve avtalen.

Løftet om smartkontrakter relatert til NFT strekker seg langt utover dette punktet. Et sett med retningslinjer for å lage smartkontrakter som for eksempel ERC-721-standarden har blitt de dominerende rammene for nesten alle NFT’er som for øyeblikket eksisterer, men de har begrenset omfang alene. Over tid vil utviklingen av teknologier som orakler og blokkjede-nettverk med fokus på interoperabilitet være nøkkelen for å måle hvor NFT-teknologien er på vei.

I tillegg er digital kunst bare toppen av isfjellet. Det som sannsynligvis vil skje er at hver kreative vertikal blir forstyrret. Se på eiendeler i et spill. Vi spurte Kerberos fra Nordavind: ser du verdien av å kunne handle favorittelementene dine i et spill på tvers av plattformer (utenfor spillet de kommer fra)? Vi fulgte det opp med: føler du deg koblet til spesifikke eiendeler i spillene du spiller?

Han svarte:

“Jeg skal bare si ja og ja, haha! Jeg ville bare si at det er fordi jeg personlig spiller mye spill. Etter at jeg for eksempel har spilt tusenvis av timer i et spill, føler jeg en forbindelse med ting i spillet. Hvis jeg kunne uttrykke noe eierskap til det via en NFT, vil jeg sannsynligvis, delvis som en suvenir, muligens også handle og videreutvikle min erfaring innen spillet hvis det også var mulig.”

Speiler tankene hans konsensus i Esports-rommet, der alle spillere har en tendens til å ha forbindelser til gjenstander de har brukt tid på i et spill, tjent gjennom å fullføre en spesifikk utfordring eller serie med utfordringer, eller bare funnet særlig suksess med. Akkurat som digital kunst har tatt kryptoindustrien med storm det siste året, forventer vi at eiendeler i spill har en utmerket sjanse til å følge etter. Over tid vil vi fortsette å følge denne utviklingen samt fremdriften til NFT’er som helhet.

NBX og Nordavind samarbeider med mus1tie for å skape en unik NFT

For nå håper vi imidlertid at du føler deg komfortabel med ideen om hva NFT’er er, hvordan de fungerer og hvorfor de har betydning. Som Raoul Pal fra Real Vision og Global Macro Investor nylig sa, er kryptovalutaindustrien, inkludert NFT’er, "et svart hull som suger inn hele verdens talent og verdi i en hastighet som ingen kan forstå" og sannsynlig en del av en ny tid for innovasjon kalt "Exponential Age". Selv om vi er enige i det meste av dette synspunktet, er vi uenige i ideen om at "ingen kan forstå" fremgangen til kryptovaluta. Hvis du forsetter å følge oss, vil du finne deg selv bevæpnet med kunnskapen om å bygge et effektivt verktøysett for å motstå enhver form for markedsstorm. Med Ether som nettopp har bikket over $ 3000 per mynt for første gang i historien, og Bitcoin som fremdeles ligger i en stigende trend på lang sikt, er det ingen bedre tid enn nå å finne en guide for din kryptoreise. Neste gang vil vi grave i ekte eierskap kontra "representativt eierskap" av dine kryptoverdier, og hvorfor det er viktig å sørge for at førstnevnte gjelder deg.

Inntil da, hold et øye med Instagram, siden vi der vi har gitt ut vår egen unike NFT i samarbeid med den norskbasert NFT-artisten, mus1tie, og vennene våre på Nordavind esports team. Mus1tie er en utrolig talentfull kunstner basert i Oslo. Han kommer opprinnelig fra Kina, folkegruppen Uyghurer og har spesialisert seg i 3D kunst siden 2017. NFT’en som vi slipper følger denne trenden og viser en astronaut som "hodler" de to største kryptovalutaene Bitcoin og Ether, mens han gjør seg klar for oppskytning. NFT’en kan ses på som vår tro på fremtiden for krypto, slik den fortsetter å bli ledet av de to største nettverkene Bitcoin og Ether.

Inntil da, husk at du alltid kan nå ut til oss på alle våre sosiale medier med spørsmål eller andre innspill, inkludert vår nylig lanserte Discord-kanal!

En spesiell takk til Kerberos og vennene våre på Nordavind, og mus1tie!

Denne teksten har til hensikt  å informere og er ikke en investeringsanbefaling.

#krypto101
Ian Leviness
2022-09-10
9 min
Cookie Consent

By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.