#krypto101

Eier du ekte bitcoin? CFDer vs. verifiserbart eierskap

Ian Leviness
2022-11-22
7 min

Når du logger på din nåværende kryptobørs, vet du hva du kjøper? Ikke alle plattformer lar deg kjøpe ekte kryptovaluta. I stedet utsteder mange det som kalles en CFD (contract for difference), som tilsvarer en versjon av en kryptovaluta som etterligner dens virkelige markedsbevegelser, men som egentlig ikke er noe annet enn et løfte. Før du registrerer deg med en hvilken som helst kryptobørs, er det viktigå være klar over hva en CFD er, hvordan du kan vite om det er det du blir tilbudt, og hvorfor ekte, verifiserbart eierskap er bedre. Nedenfor har vi laget en analyse av CFDer vs. ekte kryptovaluta for å belyse alle disse aspektene og mer! Hvis dette interesserer deg, så les gjerne videre!

Hva er CFDer?

CFDer er spill på fremtidig verdi av eiendeler som ikke krever at du er eier av denne eiendelen, CFDer gir deg faktisk ikke muligheten i det hele tatt til å eie eiendelene som er involvert i handelen. Derfor faller disse under klassifiseringen av finansielle instrumenter kalt "futures". Vanligvis brukes CFDer av individuelle og institusjonelle investorer til å satse på oppgang eller nedgang i en gitt eiendel, uten å bli utsatt for noen annen risiko enn generelle markedsbevegelser.

Hva er CFDer i kryptosammenheng?

CFDer i kryptokontekst passer til samme definisjon som ovenfor, bortsett fra at de vanligvis tillater hvem som helst å handle med dem. Mange børser som tilbyr CFDer basert kryptohandel, lar brukerne gjøre det på gearing, noe som er farlig, siden det betyr handel med belåning. I dag er den mest populære formen for CFDer på kryptovaluta sannsynligvis en XBT-kontrakt. Denne følger prisen på en kryptovaluta som Bitcoin eller Ether slik et indeksfond følger prisen på en bestemt gruppe selskaper.

Hvorfor børser tilbyr CFDer, og hvorfor tradere bruker dem

Kryptobørser og til og med tradisjonelle banker og meglere tilbyr CFDer fordi de ikke trenger å ta risikoen med å holde eller "være forvalter av" kryptovaluta. CFDer kan, som opsjoner, være et nyttig verktøy i en hvilket som helst traders verktøysett, fordi de lar deg ta posisjoner i begge retninger, altså satse på både prisoppgang og prisnedgang. CFDer kan derfor redusere risikoen i en portefølje i tilfelle markedet faller uventet. Generelt sett klassifiseres disse handlene vanligvis som enten "kjøper-side" eller "selger-side", noe som betyr at du vedder på at den kryptovalutaen som erinvolvert i CFDen, enten stiger eller faller i verdi.

Etter å ha lest det over, er det lett å lure på hva som skiller CFDer fra opsjoner. Begge er et spill på om en eiendel vil stige eller falle i verdi i fremtiden. Grunnleggende sett er en CFD en låneavtale for å potensielt dra nytte av disse bevegelsene, mens en opsjon inkluderer den ekstra fordelen at du også kan kjøpe eiendelen som er involvert, samt at en opsjon er en kontrakt som har utløpsdato. En CFD kan du teoretisk holde så lenge du ønsker.

Hvorfor ikke velge CFDer

En CFD er ikke en kryptovaluta. Som nevnt ovenfor er det et spill på fremtidige prisbevegelser. Når du kjøper Bitcoin via en børs som tilbyr CFD-basert kryptohandel, får du ikke noe Bitcoin. Du får en kontrakt som blir oppgjort når du selger den. Tenk deg for eksempel at du kjøper en CFD der du vedder på oppgang i Bitcoin, og på det tidspunktet CFDen utløper, har Bitcoin økt i verdi. I så fall vil du motta gevinstene dine på det tidspunktet du bestemmer deg for å selge CFDen. Noen ser på CFDer som et enkelt alternativ for massene til å komme inn i krypto, siden de fungerer på samme måte som aksjer og ikke krever at investorer vet hvordan de skal lagre kryptovalutaer på en sikker måte.

Selv om dette er sant, oppveier risikoen for å eie en CFD sannsynligvis fordelene detgir.

Fremfor alt gir en CDF deg aldri ekte eierskap. I stedet kan børsen eller megleren som er involvert handle krypto, men du kan ikke det, og du har dermed ingenting annet enn et løfte.

Faktum er at du ikke trenger å nøye deg med dette! Helt siden Bitcoin ble lansert, har en ny tidsalder vokst frem der alle endelig kan eie eiendelene sine fullt ut, og i forlengelse av dette også eie kontantverdien knyttet til dem. Med andre ord, Bitcoin beviste og fortsetter å bevise at du virkelig kan være din egen bank. Å kjøpe ekte krypto i stedet for en CFD er imidlertid bare halvparten av veien til mål. Når du har gjort det, må du også sørge for at du holder kryptoverdiene dine trygt lagret. Dette krever vanligvis at du bruker en hardware-lommebok som fungerer som en svært sikker bankkonto som du, og bare du, har tilgang til. Hos NBX støtter vi begge de ledende hardware-lommebøkene, Trezor og Ledger. Uansett hvilken av dem du velger, vil du ha gjort et godt valg.

Før du begynner å handle krypto, må du først og fremst sørge for at du faktisk mottareiendelene du er interessert i, og ikke bare en gjeldsavtale! Hos NBX gjør vi det enkelt: Fordi vi bare tilbyr ren uforfalsket krypto, kan du være trygg på at når du blir hos NBX, trenger du ikke å bekymre deg for hva du faktisk investerer i. Hvis dette virker interessant for deg, så registrer deg gjerne her.

Denne teksten har til hensikt  å informere og er ikke en investeringsanbefaling.

#krypto101
Ian Leviness
2022-11-22
7 min
Cookie Consent

By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.