Detta är NFT:er och så handlar du dem

10.17.2022

Om du rört dig i kryptovärlden en tid har du antagligen hört talas om NFT:er. Namnet kommer från engelskans Non-Fungible Tokens, och betyder icke-utbytbara tokens vilket antyder någon slags unikhet jämfört med vanliga, utbytbara tokens. Vi ska förklara detta strax, men först några ord om vad NFT:er är och vad de används till.

NFT:er är en slags kryptovalutor som bara finns i ett enda exemplar eller i en begränsad upplaga. Detta bestäms av hur de är programmerade. NFT:erna kan ges olika egenskaper och funktioner av utvecklarna. Det betyder att olika NFT:er kan framstå som sinsemellan väldigt olika och att de kan göra olika saker beroende på hur man interagerar med dem.

Tekniskt sett är NFT:er små datorprogram som körs på en blockkedja; de består av åtminstone en tidsstämpel för när de skapades och en så kallad hash eller checksumma. Men oftast består de av mycket mer än så; de kan innehålla data, referera till data och de kan innehålla flera funktioner som kan operera på data och som gör att NFT:er kan överföras mellan plånböcker. Detta bestäms av det så kallade smarta kontraktet som definierar NFT:ns egenskaper och hur de kan hanteras.

De flesta NFT:er som vanliga användare stöter på och är intresserade av innehåller eller refererar till en bild, en kort animering eller ett objekt i ett spel, men en NFT kan innehålla eller referera till i stort sett vilket digitalt objekt som helst. NFT:er kan även användas till exempel som digitala certifikat, biljetter, medlemskort, rabattkuponger, digitala identiteter och mycket annat. Som du säkert anar så har alla dessa saker det gemensamt att de är unika – en biljett är en (1) biljett, inte tusentals. Den är bara din biljett och ingen annans.

NFT:er “bor” på en blockkedja, men de kontrolleras av den digitala plånbok vars privata nyckel associeras med NFT:n. NFT:er kan också överföras mellan plånböcker och med en sådan transaktion ändras vilken nyckel som associeras med NFT:n, och därmed vem som äger den, alltså den person som har kontroll över den plånbok som NFT:n “skickas” till. Detta fungerar på exakt samma sätt som när man överför vanliga tokens.

Däremot lagras sällan det digitala objekt som NFT:en är associerad med på blockkedjan, till det är lagringsutrymmet i själva NFT:n begränsad, och lagring på blockkedjor är kostsamt. Istället finns det en “pekare”, oftast i form av en länk eller URL, till objektet i fråga, som i sig oftast lagras på ett öppet, decentraliserat lagringsnätverk, exempelvis IPFS (Interplanetary File System).

Nu kanske du undrar hur en NFT kan vara unik när digitala objekt kan kopieras (och manipuleras) i all oändlighet? Då gäller det att hålla isär själva NFT:n som inte kan kopieras (om det inte är något allvarligt fel på blockkedjan) och det objekt NFT:n är associerad med. NFT:ns unikhet garanteras av blockkedjan, men den bild NFT:n pekar på är ju förstås fortfarande bara en digital bild. NFT:n är ett signerat äkthetsintyg, men bilden kan kopieras. Muséet i Louvren kan intyga att den enda äkta Mona Lisa-målningen är i deras ägo, men samtidigt finns det miljontals kopior på planscher, t-shirts, kaffemuggar och allt möjligt annat.

Och NFT:er är nog mest förknippade med digital konst. De mest omtalade NFT-projekten, till exempel Cryptopunks och Bored Ape Yacht Club (BAYC), är typiska representanter för denna kategori av NFT-objekt.

NFT:er behöver blockkedjor för att kunna existera, och även om NFT:er finns på flera olika blockkedjor dominerar Ethereum starkt, och de flesta NFT-projekt byggs på Ethereum-plattformen. Men till exempel Solana har en livlig och växande NFT-marknad som är populär tack vare de, jämfört med Ethereum, låga transaktionsavgifterna och snabba transaktionerna.

Du kan själv skapa egna NFT:er – det är i själva verket väldigt enkelt tack vare användarvänliga verktyg som tillhandahålls av handelsplattformar som OpenSea. Just OpenSea är den i särklass största handelsplatsen för NFT:er och de har som sagt även verktyg som du kan använda för att skapa egna NFT:er. Om du föredrar Solana heter den största marknadsplatsen Magic Eden.

Det finns också mer specialiserade marknadsplatser som inriktar sig på vissa typer av objekt. ArtBlocks är en marknadsplats som släpper ny digital konst med betoning på konst med lite mer verkshöjd. Utbudet är kurerat av en jury som väljer ut konst av hög kvalitet från etablerade konstnärer. Är du mer intresserad av fotografier bör du ta en titt på Ephimera som jobbar enligt samma koncept som ArtBlocks men med fotografier.

Det är vanligast att man köper NFT:er som andra skapat, inte sällan i form av projekt som ger ut ett begränsat antal NFT:er i en serie av liknande bilder utifrån ett visst tema. De tidigare nämnda Cryptopunks och BAYC är typiska exempel på detta – alla exemplar i serierna liknar varandra, men alla är ändå unika med olika egenskaper, eller traits som det heter på engelska.

Här finns det två spår: dels kan man köpa direkt vid utgivningen, eller myntningen som det också kallas, eller på andrahandsmarknaden. Tänk på att det är långt ifrån säkert att priset är lägre i samband med myntningen – det är i själva verket sällan NFT:er ökar i värde när de väl kommit ut på marknaden.

NFT-marknaden har sjunkit i samma takt som övriga kryptomarknaden, men det hindrar inte att det kommer nya projekt hela tiden. Den tydligaste trenderna just nu är samlarobjekt utgivna av kända varumärken där man ser NFT:er som ett sätt att knyta till sig kunder och influerare, och inom spel där man åtminstone från vissa håll börjar utforska möjligheterna med spelobjekt som självägda NFT:er.

Va observant på projekten bakom nya utgivningar av NFT:er – det är tyvärr vanligt med bedrägerier. Gör en ordentlig research och kolla projektledarnas historia. Har de framgångsrikt släppt NFT:er tidigare ökar chansen att även detta släpp är legitimt (men det är ingen garanti), men om de kommer “från ingenstans” bör du se upp. Det är också lätt att fejka gemenskaper, följare, aktivitet och så vidare.

För att köpa NFT:er behöver du förstås kryptovaluta, som du enklast köper på NBX. Vanligast är Ether (ETH), men även Solana (SOL) är populärt. OpenSea, och flera andra handelsplatser erbjuder dock handel med flera kryptovalutor.

Är NFT:er en bra investering?

Rent krasst är svaret nej. De allra flesta projekt lyfter aldrig, och priserna på NFT:erna står still eller sjunker. Det finns förstås undantag, men att lyckas pricka in dessa i förväg kräver expertis och att man följer branschen noga. Det är sällan bra att köpa objekt där priset redan ökat rejält, risken är att du köper toppen.

Istället bör du se NFT:er som något du gillar att samla på, eller som konst du helt enkelt vill ha, oavsett pris eller framtida prisutveckling. Köp NFT:er du vill ha och planerar att behålla på lång sikt. Tänk på att NFT-marknaden inte alls har samma likviditet som många vanliga tokens. Det handlar inte om en anonym marknad på samma sätt, utan varje försäljning av en NFT behöver en enskild köpare på andra sidan av affären. Det är som att sälja en sak på Blocket – du behöver hitta en köpare.

NFT:er säkras av den privata nyckeln i din plånbok, och samma säkerhetsregler gäller för NFT:er som för dina vanliga tokens. Se till att ha en god, generell säkerhetshygien för din plånbok så att både dina vanliga tokens och dina NFT:er förvaras på ett säkert sätt. Du kan också förvara NFT:er på centraliserade tjänster, vilket kan vara tryggt, men då är det inte du som har den slutgiltiga kontrollen över objekten. Glöm inte kryptovärldens tumregel nummer ett, två och tre: Ge aldrig ut din nyckel. Aldrig.

Denna text är avsedd att informera och är inte en investeringsrekommendation.

Cookie Consent

By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.